NEWS

WIELKANOCNE WARSZTATY KULINARNE DLA DZIECI

W dniu 5 marca klasa Ia wzięła udział w wielkanocnych warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przy współpracy z cukiernią „Ciacho bez cukru” w Koninie.  Zajęcia miały na celu rozwijanie pasji dzieci oraz przybliżenie  tradycji wielkanocnych. Zachęcały również do poznawania nowych składników i smaków. Każdy z uczestników otrzymał fartuszek, umył ręce i ochoczo przystąpił do „słodkiej zabawy”. Zadaniem uczniów było wyrobienie i uformowanie ciasta w foremce, pod bacznym okiem wykwalifikowanych cukierników. Gotowe mazurki powędrowały do piekarnika. W tym czasie instruktorki opowiedziały dzieciom o produktach użytych do wypieków, czyli zdrowym zastępniku cukru i różnych rodzajach mąki. Ubita została również śmietanka. Do ozdobienia ciast posłużyły owoce naturalne i suszone, rodzynki oraz orzeszki. Mali kucharze z wielką radością wykonywali każdą z czynności. Najefektowniej wypadło podjadanie przygotowanych smakołyków, a wąsy z bitej śmietany pojawiły się na każdej uśmiechniętej buzi. (ah)

Skip to content