NEWS

Na Uniwersytecie Przyrodniczym i na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu

Dlaczego pokrzywy parzą? Ile rocznie owadów zjadają ptaki? Jakiego koloru jest najinteligentniejsza papuga falista? Ile ton ziarna zboża może ochronić jeden ptak drapieżny? Czym żywi się biedronka siedmiokropka? Dlaczego koty nie powinny chodzić po dworze i dlaczego do naszego ogrodu powinniśmy zaprosić murarkę ogrodową?

16 kwietnia po raz kolejny uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w XXVII Poznańskim Festiwalu Nauki i Sztuki, o którym  czytamy na stronie organizatorów, że „…powstał z pasji i potrzeby dzielenia się wiedzą i doświadczeniem, a także poczuciem misji popularyzacji nauki i sztuki…”.

W bezpośrednich spotkaniach z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego uczestniczyli uczniowie kl. 4b, a – z Uniwersytetu Medycznego – uczniowie z kl. 7b.

Zgodnie z ideą festiwalu „Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem” (Konfucjusz), nasi młodzi naukowcy w czasie spotkania w Katedrze Entomologii i Ochrony Środowiska UPP z prof. dr hab. Romualdem Górskim i dr hab. Henrykiem Ratajkiewiczem wysłuchali krótkiego wykładu wprowadzającego na temat znaczenia i wykorzystania organizmów pożytecznych w ochronie roślin przed szkodnikami i chorobami, a następnie samodzielnie przygotowali preparaty żywych okazów taszniczka i roztoczy do obserwacji pod mikroskopem stereoskopowym. W czasie zajęć emocji było co niemiara – taszniczki uciekały i nie chciał słuchać przerażonych małych studentów 😄, a roztocza wywoływały kichanie. W czasie obserwacji pod mikroskopem nasi ciekawi świata uczniowie rozwikłali również nurtujący ich problem: czy obserwacje przez mikroskop należy prowadzić w okularach, czy lepiej bez nich? Spotkanie z naukowcami było również okazją do wymiany doświadczeń związanych ze swoimi pasjami – Antek i prof. Górski rozmawiali o wnioskach z obserwacji swoich niebieskich papużek falistych.

Katedrze Warzywnictwa w Kolegium Zembala pod okiem dr inż. Jolanty Lisieckiej nasi entuzjaści nauki przyjrzeli się bliżej chwastom, by na koniec dojść do wniosku, że ich liczne gatunki to wartościowe i pożyteczne rośliny spełniające ważne funkcje w otaczającym nas środowisku, wykorzystywane do celów kosmetycznych i leczniczych, a także do przyrządzania smacznych i pełnowartościowych potraw o czym przekonali się smakując herbatę z pokrzywy, napój z kurdybanka, sałatkę ze stokrotek innych roślin uznawanych za chwasty.

W przestrzeni holu Biocentrum UPP w świat chiropterologii wprowadzili naszych uczniów studenci Sekcji Teriologicznej Koła Leśników. Ciekawi świata mali naukowcy z kl. 4b poznali krajowe gatunki nietoperzy, fakty i mity o nietoperzach oraz sposoby badania chiropterofauny. Studenci z Sekcji Ornitologicznej KL pokazali sposoby rozpoznawania ptaków po piórach i różne ciekawostki dotyczące życia ptaków. W czasie warsztatów w Biocentrum UPP poznali również sposoby udzielania pierwszej pomocy naszym największym przyjaciołom w świecie zwierząt, czyli psom.

Nie mniej atrakcyjne były również zajęcia na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu w świat sztucznej inteligencji i jej wykorzystaniu w medycynie, naszych młodych studentów, wprowadziła prof. dr hab. Dorota Zozulińska – Ziółkiewicz. Chłopcy z kl. 7b poznali znaczenie AI w zwiększeniu efektywności i bezpieczeństwa w zakresie prewencji, diagnostyki i leczeniu.

Specjalista toksykologii klinicznej i chorób wewnętrznych dr n. med. Eryk Matuszkiewicz wprowadził uczestników wykładu w tajemniczy świat substancji chemicznych zawartych w napojach energetycznych i e – papierosach. W trakcie tego wyjątkowego spotkania poszerzyli oni swoją wiedzę na temat biologicznych mechanizmów wpływu e – papierosów i napojów energetycznych na organizm oraz zyskali narzędzia pozwalające na świadome podejmowanie decyzji dotyczących zdrowego stylu życia.

Wykład prowadzony przez dr n. o zdrowiu Matyldę Kręgielską – Narożną był okazją do poznania roli dietetyka w zmieniających się warunkach dostępności informacji na temat żywienia człowieka, a także do zweryfikowania treści udostępnianych przez generatory/chaty.

Największym zainteresowaniem cieszył się jednak kurs szycia chirurgicznego prowadzony przez studentów z Międzynarodowego Stowarzyszenia Studentów Medycyny IFMSA Poland. Okazało się, że „… to nie tylko trening umiejętności manualnych niezbędnych w zawodach medycznych, ale przede wszystkim idealny moment by zdobyć praktyczną wiedzę z zakresu podstawowych szwów chirurgicznych…”. Jak widać na zdjęciach umieszczonych w galerii, chłopcy świetnie poradzili sobie z szyciem ran.

Fotorelacja

Nasi entuzjaści nauki z dużym zaangażowaniem i kreatywnością uczestniczyli w warsztatach i wykładach, w czasie których poznali odpowiedzi na nurtujące ich pytania. Zachwyceni nowymi odkryciami, pobudzili kolejne zainteresowania. (wd)

P.S. Dziękujemy rodzicom: p. Joannie Mikołajczyk, p. Katarzynie Piotrowskiej i p. Markowi Palpuchowskiemu za zaangażowanie w opiekę nad uczniami w czasie wycieczki.

Skip to content