Warsztaty „Liliowe Kulinaria”
2 listopada 2022 r. uczniowie klasy IIIc wzięli udział w warsztatach z FoodArtu pt.: „ Jesień w lesie”. Zajęcia poprowadziła pani Liliana Kopczyńska – Olbryś, autorka blogu Liliowe Kulinaria. Głównymi założeniami warsztatów było: budowanie świadomości żywieniowej, rozwijanie umiejętności kulinarnych, rozumienie środowiska przyrodniczego, dbałość o higienę własną oraz estetykę wykonanego deseru.
Pani Liliana Kopczyńska-Olbryś przeczytała dzieciom wiersz Jana Brzechwy pt.: „Jeż” , poruszając temat lasu i jego mieszkańców oraz zasady zachowania w lesie. Kluczowym elementem spotkania było jednak wykonanie przez uczniów kreatywnego i zdrowego talerzyka- jeżyka.
Dzieci bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyły w zajęciach. Degustowały swoje jeże z ogromnym apetytem. Obiecały też, że wykonają takie talerzyki rodzicom.
Spotkanie zorganizowały nauczycielki: Agnieszka Mądra, Joanna Chorzewska.
(am)